Destinasi Pelancongan Felda Sungai Tengi Selatan


hulu-mapX
Felda Sungai Tengi Selatan adalah sebuah rancangan felda yang terletak di Hulu Selangor, Selangor Darul Ehsan. Jika anda berkunjung ke tempat ini, kiri kanan adalah ladang kelapa Sawit. Anda perlu melalui Lebuh Raya Utara Selatan dan menyusur ke Enterchange Bukit Tagar yang jaraknya lebih kurang 15km. Sekiranya anda melalui Tanjong Malim, Kampong saya adalah lebih kurang 48km. Jika anda dari Bestari Jaya (Batang Berjuntai) jaraknya adalah lebih kurang 27 km.
pasu-batik
Peta di bawah menunjukkan di mana letaknya Tanjong Malim dan Kemajuan Tanah S.Tengi. Senang sekali anda ikut lebuhraya Enterchange Bukit Tagar. Maka, entri ini saya letak di bawah Tanjong Malim. Saya nak promote Kampung saya dan tempat berdekatan sebagai destinasi pelancongan.
20131127_131132
Jika berkunjung di Felda Sungai Tengi Selatan, bolehlah melawat ke Pasu Batik Felda Sungai Tengi. Pengusahanya adalah Puan Seri Rohani. Anda boleh membeli labu Sayung tampal kain batik yang begitu istimewa dan unik sekali. Labu Sayung adalah cendera hati khas dari negeri Perak. Labu ini boleh dijadikan sebagai cendera hati untuk sahabat handai dan barang perhiasan di rumah anda. Saiz yang paling kecil adalah berharga RM15. Sila lawat link berikut : http://allaboutpasubatik.blogspot.com/. Anda boleh melihat sendiri proses pembikinan Labu Sayung Batik. Prosesnya memerlukan kemahiran seni dan kesabaran yang tinggi kerana begitu rumit dan teliti sekali.
images
Selain itu, boleh juga melawat projek-projek pertanian yang sudah menjadi kebiasaan pelancung domestik dan dari luar negara seperti tanaman sayur-sayuran secara komersial yang diusahakan oleh Sdr. Shamuganathan a/l Murugesau, tanaman serai yang diusahakan oleh Sdr. Zainal Ngiso, tanaman rock melon secara fertigasi secara komersial dan lain-lain lagi.
1488302_704952746206242_444515215_n
Terdapat juga projek industri luar bandar  seperti  mengusahakan kuihmuih tradisional dan moden, kek dan coklat, katering majlis keramaian yang diusahakan oleh pasangan suami isteri iaitu Sdr. Abd Wahab Abd Samad/Norshidah Yusoff yang telah menjalankan perusahaan ini sejak beberapa tahun dahulu hingga sekarang.
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s