Kesihatan Warga Felda


PDF Print E-mail
 

Yayasan Felda menjalankan tanggungjawab kesihatan melalui Pusat Hemodialisis Felda (PHF). Pusat ini telah ditubuhkan pada 23 September 1999 di Anjung Felda Kuala Lumpur. Pusat Hemodialisis Felda didaftar sebagai sebuah Syarikat Berhad Menurut Jaminan oleh Yayasan Felda pada 24 Jun 2010. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah meluluskan lesen sah beroperasi kepada PHF pada 1 Julai 2011.

 

Pusat Hemodialisis Felda bertempat di Tingkat Bawah, Blok A, Anjung Felda mempunyai 23 mesin dialisis yang mana dikendalikan oleh 12 orang kakitangan klinikal iaitu 5 Jururawat Terlatih,  6 Pembantu Dialisis dengan diketuai oleh seorang Ketua Jururawat.

 

Pesakit diberikan perkhidmatan rawatan oleh Pakar Nefrologi dan dibantu oleh Person in Charge (PiC) iaitu Pegawai Perubatan.

 

PESAKIT PHF


Jumlah pesakit PHF pada akhir tahun 2011 adalah seramai 57 orang. Dari jumlah tersebut seramai 11 orang merupakan pesakit Hepatitis C manakala 46 orang adalah pesakit normal di PHF Kuala Lumpur. Daripada jumlah tersebut, 50 orang terdiri daripada Melayu, 3 orang Cina dan 4 orang India.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s