Rancangan Felda Sungai Tengi Selatan


Felda Sungai Tengi Selatan adalah sebuah rancangan Felda. Terletak di Daerah Hulu Selangor, Selangor Darul Ehsan.  Penduduknya lebih kurang 1500 orang, dimana terdapat 3 buah kampung iaitu Kampong Suria, Kampong Fajar dan Kampong Tasik Hijau (Kilang Sawit).  Luas keseluruhan 4,524 ekar.

298055_268087439898537_100000918492732_808685_1692953972_n (1)

Majoriti ladang adalah tanaman kelapa sawit. Sesiapa yang hendak berkunjung ke Felda Sungai Tengi Selatan, hendaklah melalui Lebuh Raya Utara Selatan dan menyusur ke Enterchange Bukit Tagar yang jaraknya lebih kurang 15km. Dan sekiranya melalui Tanjong Malim jarak jauhnya lebih kurang 48km.  Sementara itu  jika dari Bestari Jaya (Batang Berjuntai) jauh lebih kurang 27km.

Di Felda Sungai Tengi Selatan mempunyai tempat-tempat menarik seperti Projek Rock Melon yang bernilai 6.5 juta yang dibangunkan oleh Felda dibawah Gedung Makanan Negara (GMN) untuk dikontrakfarmingkan kepada pengusaha khususnya Peneroka Felda. Mula beroperasi setahun lalu dan telah mengeluarkan beribu metrik tan.

images

Selain daripada itu, terdapat Ladang Buah-Buahan yang dimajukan oleh Felda Agriculture Sdn. Bhd yang luasnya lebih kurang 1,500 ekar.  Disitu terdapat ladang pisang, dragon fruit, kelapa matag,  nangka madu, rambutan, pulasan, kolam ikan, ternak ayam  dan lain-lain lagi.  Lokasi ini memang sudah terkenal sebagai Pusat Agrotourism.

10

 

Dikalangan pengusaha, ramai terdiri di kalangan Peneroka/Penerokawati yang mengusahakan Projek Ternakan Ikan seperti Ikan Ketutu, Ikan Puyu, Ikan Tilapia dan lain-lain lagi. Dalam sektor industri luar bandar terdapat pengusaha  kuihmuih tradisional, jem & serikaya, kerepek, dalca, baulu dan kek. Terdapat juga Penternak kambing boer, ternakan ayam kampung, ternakan itek dan arnab. Dibidang pertanian, terdapat juga pengusaha tanaman serai, pisang, cempedak, sayur-sayuran dan sebagainya.

cili api

Di peringkat pertandingan rancangan Felda, pernah memenangi beberapa anugerah dan diperingkat kampong pula pernah memenangi beberapa hadiah cemerlang.

Infra pendidikan, Felda Sungai Tengi Selatan mempunyai sebuah Sekolah Kebangsaan dikenali SK Seri Fajar  dan Sekolah Rendah Agama.  Prasarana kampong, terdapat Mesjid Nurul Husna, Kedai PLB, Kedai G’Mart Felda dan Balai Raya Kg. Suria.

picture21

Advertisements

One thought on “Rancangan Felda Sungai Tengi Selatan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s